El nostre grup de recerca treballa en la millora dels materials termoestables tant des del punt de vista de la seva preparació, com de la determinació de les seves característiques finals i aplicacions.
Els materials termoestables s'utilitzen quan son necessàries grans prestacions mecàniques a alta temperatura donat que no fonen ni es tornen tous en escalfar, encara que a temperatures molt elevades té lloc la degradació. Aquesta característica, però, els fa molt difícilment reciclables o reutilitzables i, per tant, queden de forma permanent en el medi ambient. Així doncs, la més recent de les nostres línies té per objectiu que aquests materials puguin ser reutilitzats mitjançant un adient reprocessat a pressió i temperatura moderada. Aquest tipus de materials tridimensionals, anomenats vitrimers o xarxes covalents adaptables, inclouen grups funcionals a la xarxa que poden experimentar reaccions reversibles i que, a més de permetre el reconformat, permeten l'autosoldat i en certa forma el reciclatge.
Alternativament, el grup ha treballat en la millora de la durabilitat dels termoestables reduint l'encongiment durant el curat, que generalment provoca l'aparició de tensions que porten a la formació de escletxes, porus, guerxaments i delaminacions. Una millora en la durabilitat de recobriments termoestables redueix els processos de corrosió, que són un dels principals problemes econòmics i mediambientals de l'actualitat. Aquestes millores s'han aconseguit per copolimerització de monòmers cíclics amb diferents grups funcionals o per la introducció de polímers dendrítics en la formulació reactiva. Aquestes dues estratègies han servit també en l'aconseguiment de la millora de la tenacitat de materials epoxídics.
Una altre línia de recerca del grup és la utilització de monòmers provinents de fonts renovables com a estratègia para l'obtenció de materials respectuosos amb el medi ambient. S'ha treballat de forma extensiva en derivats d'eugenol com a alternativa al diglicidiléter del Bisfenol A (DGEBA), que es la resina epoxi industrialment utilitzada, però que presenta efectes tòxics importants.
S'ha fet una extensa labor en l'aplicació de la química "click" a la preparació de materials termoestables, mercès al control sobre el procés de polimerització que permet la inexistència de reaccions secundàries, conduint així a l'obtenció de termoestables amb una elevada homogeneïtat de xarxa. L'experiència en aquestes reaccions, junt amb el coneixement de iniciadors i catalitzadors latents, ha permès el desenvolupament de nous sistemes de curat dual, amb materials aïllables en l'etapa intermèdia que poden ser conformats o que tenen propietats adhesives i que poden ésser curats posteriorment amb aplicació d'un estímul tèrmic o fotoquímic. Aquests sistemes duals son ideals per a processos avançats de fabricació.
Altre de les línies distintives del grup és en el desenvolupament i caracterització de polímers de moviment actiu i, més concretament, amb memòria de forma. S'han desenvolupat i caracteritzat materials funcionals amb aquestes propietats a partir de diferents sistemes termoestables amb la finalitat de obtenir actuadors termomecànics amb prestacions tèrmiques i mecàniques a demanda. També s'han desenvolupat, a partir de processos de curat dual, sistemes reconfigurables híbrids amb composició multicapa de materials amb memòria de forma amb diferents propietats tèrmiques i mecàniques, obtenint materials idonis per l'aplicació en el camp de la robòtica "soft".